JukkaMale

Populismi kansan palveluksessa.

  • Lenin ja Leningrad neuvostopopulismin aikaan.
    Lenin ja Leningrad neuvostopopulismin aikaan.

Moninaisuuskulttuuri sallii itseensä kaikki erilaiset kulttuurien muodot paitsi sitä, jota se väittää populismiiin uskovaksi kansanosaksi. Se osa kansasta on kuitenkin näkyvää suurempi, eikä äänestä pelkästään ääriliikkeiksi kutsuttuja puolueita.

Tuo ahdaskatseiseksi kutsuttu kansanosa on kovin jakaantunut ja äänestää surutta kaikkia puolueita. Vihreitä, ruotsalaisia, kokoomusta, keskustaa, kristillisiä, vasemmistoa vaaleanpunaisena ja täyspunaisena sen lisäksi, että se äänestää myös perussuomalaisia ja niiden ohennetta, sinisiä.

Jokaisella puolueella on suuri joukko kannattajia, jotka eivät tiukassa vaalitentissä pätevästi pystyisi selittämään minkä takia kannattavat nimenomaan “omaa” puoluettaan eivätkä jotakin toista. Mikäli kaikista puolueista kerättäisiin niiden herkkäuskoisimmat kannattajat, ne popula-pulinaan uskovat kansalaiset, tulisi siitä yhteisjoukosta selkeästi suurempi kuin yksikään erillisistä puolueista.

Populismi on piirre, jossa hyvin katkonaisilla tiedonpätkillä ja vajailla tiedoilla myydään huomattavasti isompia paketteja, koko yhteiskunnan hoitamista kaikilla sen sektoreilla. Populismi on kaikkia puolueita yhdistävä piirre.

Olkaamme siis, me 'monistiset' ja erilaisuutta sekä sen erinomaisuutta ylistävät ihmiset hiukka varovaisia kun peloittelemme muita meitä itseämme kuvailevilla sanoilla.

Ihminen, laiska, taipuu mahdottoman edessä populismiin. Ihminen, vaikkei laiskakaan, ei pysty enää omaksumaan sitä jatkuvasti kasvavaa tiedon määrää, joka vaadittaisiin pitämään huolta maailmasta. Joudumme siis pakosta kaikki populisteiksi haluamme sitä tai emme. ‘Populus’ on se osa kansaa, joka on kansa itse.

Olen omavaltaisesti ja tarkoituksellisesti yhdistänyt sanan populisti koskemaan sekä poliitikkoja että äänestäjiä. Näinä vaaleja edeltävinä aikoina meistä kaikista näyttää tulleen poliitikkoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat